Toeristische informatie

Calpe, een zee van mogelijkheden.

De Peñon de Ifach, een indrukwekkende 332 meter hoge rots die recht uit zee verrijst, schone en rustige stranden, steile klippen, valleien en bergen die naar de kust afdalen, een plezierig Calpe zal u verrassen met zijn contrasten. Calpe, oorspronkelijk een vissersdorp, is trots op zijn verleden en tradities. Het is nu een stad met moderne gebouwen en brede boulevards, die open staat voor toerisme en om de bezoekers die er jaar na jaar naar toe komen te ontvangen.

Landschap

Het grondgebied van Calpe wordt gevormd door een langgerekte landtong die zich uitstrekt langs een baai, waarin in het uiterste noorden een indrukwekkende rots, de Peñon de Ifach, als een onmiskenbaar symbool van de Costa Blanca uit zee oprijst. De Peñon, een Nationaal Park, herbergt een grote variëteit aan planten, waarbij diverse inheemse exemplaren opvallen, zoals de Blauwe Knoop, de Gamander en de “Silene de Ifach”. Op de wanden nestelen naast anders vogels de Passagiersvalk en een belangrijke meeuwenkolonie. De immense rots van 332 meter hoogte, steekt uit in zee tot de landtong van Carallot. U kunt naar de top van deze rots gaan over een wandelpad dat via een tunnel dwars door de rots en dan genieten van het prachtige uitzicht. Op heldere dagen kunt u het eiland Ibiza zien liggen.

Bezoek aan het natuurpark is gereguleerd, maar het is altijd mogelijk de natuuraula, de “Aula de la Naturalez” te bezoeken. Hier worden exposities gehouden, er zijn audiovisuele presentaties en er is informatie over het Natuurpark. Aan de voet van de Peñon de Ifach zijn oude Romeinse zoutpannen, een belangrijke ecologische plek voor een groot aantal trekvogels zoals flamingo’s, reigers etc.. In het zuiden komt de baai uit op de Morrio de Toix, en kleine kaap met kliffen en grotten, die in zee uitkomt.

Landinwaarts is er een mooie landschapstekening door de afwisseling van de bergtoppen van de Cometa, de Oltà, de Mascarat en de Collao met daartussen rivieren en rivierbeddingen en het platteland.

Aan de kust liggen tussen de uit zee oprijzende steile rots Peñon de Ifach en de klipachtige Toix en Mançanera de kleine baaien Racó, Callao, Urques, Mallorquí, Calaga en Bassetes, alsmede de uit fijn zand bestaande stranden Fossa (Levante ), Arenal-Bol, Cantal Roig en Puerto Blanco.

Geschiedenis

Calpe is een stad vol geschiedenis en cultuur. De strategische ligging van Calpe heeft ertoe bijgedragen dat het grondgebied in de loop van de geschiedenis door veel volkeren is bezocht en dat sommige er zich ook hebben gevestigd. Aan de voet van de Peñon de Ifach bevinden zich de oudste vondsten uit de Iberische periode. Later stichtten de Romeinen in de vlakte een welvarende kolonie die zich met handel en met de vispekel-industrie bezighield. In de Middeleeuwen was er bewoning van uiteengelegen nederzettingen. Christenen en moslims woonden vreedzaam samen en werden van de veertiende tot de zeventiende eeuw voortdurend door piraten overvallen. Toen de piraten geen bedreiging meer vormden, begon in de achteinde eeuw een langzame opleving die zich in de negentiende eeuw consolideerde en die de basis legde voor de welvaart waardoor Calpe veranderde in een nationale en internationale toeristische bezienswaardigheid.

Monumenten

In de oude kern, naast de Moorse wijk Arrabal, is een gebouwencomplex gevormd door een toren, de Torreo de la Peça, de oude middeleeuwse stadswallen en de Oude Kerk, het enige exemplaar van gotische mudejarstijl in de autonome regio Valencia. Langs de kust loopt de moderne boulevard. Hier zijn kortgelden resten van een Romeinse villa gevonden die deel uitmaakte van de viskwekerij van de Banys de la Reina, de Koninginnebaden. Op een heuvel boven de baai bevindt zich het achttiende-eeuwse klooster van San Salvador en aan de rand van de stad is het Cometaklooster en het geforticifeerde bouwwerk Casa Nova, eveneens achttiende eeuws. Grenzend aan de tunnels van Mascarat zijn ruïnes van het Moorse kasteel van Calpe. Over het hele gebied verspreid zijn er de riu-raus, de karakteristieke huizen, naast de moderne gebouwen.

Verkeersverbindingen

De luchthaven van Altet (Alicante) en die van Manises (Valencia) bieden nationale en internationale vluchten naar de belangrijkste hoofdsteden in binnen- en buitenland. De voornaamste hoofdwegen zijn: de verkeerssnelweg AP7 (afslag 63 en 64), op 8 kilometer van Calpe, en de rijksweg N-332 (Valencia-Alicante), die door de gemeente Calpe loopt en met het internationale wegennet verbonden is. De smalspoorweg (Trenet de la Marina) loopt langs de hele kust van Alicante tot Denia. De treinen stoppen op het station van Calpe en bieden met de rest van de provincie een goede reismogelijkheid. Per bus kan men elk uur richting Valencia of Alicante rijden en vandaar verder naar Madrid en Barcelona.

Gastronomie

Calpe heeft een ruim aanbod van restaurants, dat gaat van restaurants die gespecialiseerd zijn in de internationale keuken, tot restaurants die streekgerechten aanbieden. Belangrijke ingrediënten van de streekgerechten zijn vis, bijvoorbeeld inktvis, schelp- en schaaldieren en rijst. Lluana de Calp (oven-gebak) en Arròs de Senyoret (rijstgerecht) zijn traditionele gerechten uit deze streek, waartoe ook behoren Putxero de Polp (gestoofde inktvis), Paëlla, Arròs amb Fesols i Naps (rijst met witte bonen en rapen), Arròs amb Fava pela (rijst met tuinbonen) en Arròs amb Seba I Peix (rijst met uien en vis). Niet te vergeten: de verrukkelijke Cocas (met hartig hapje gevuld gebak) en de plaatselijke eigengebakken lekkernijen. Dit alles, steeds genuttigd met de fonkelende, robijnrode wijn Peñon de Ifach, is als het ware een eerbetoon aan deze streek.

Feesten

De festiviteitenkalender begint in januari met de aankomst van de drie Wijzen uit het Oosten. Daarna vindt in februari het Carnaval Festival plaats, waar muziekgroepen uit heel Europa aan deelnemen. Op 19 maart worden de Fallas gevierd. Op dit feest zijn er kunstwerken en poppen van papier-maché te zien. Op 1 mei worden de Meifeesten gehouden en als voorbode van de zomer wordt op 24 juni het Sint Jansfeest gevierd.
Omdat Calpe oorspronkelijk een vissersdorp was, wordt nog ieder jaar op 16 juli het feest van de Virgen del Carmen gevierd met een mooie processie langs de zeekust.

In de zomer wordt op 5 augustus de dag van de schutspatrones van Calpe, de Virgen de las Nieves, gevierd. Dit gebeurt met processies, straatfeesten, vuurwerk, straatorkesten etc..

En in oktober, na het Spaans-Duitse bierfeest op de 22e, worden de feesten van de schutspatroon van Calpe gehouden ter ere van de Heilige Cristo del Sudor en ook tegen die tijd zijn er feesten van Moren en Christenen, eveneens ter ere van de schutspatroon.

Sport

Degenen die van sport en avontuur houden kunnen kiezen tussen de zee en de bergen. In de vissershaven, die al door de Feniciërs en de Romeienen werd gebruikt, is de accommodatie van de Club Nautico, de jachtclub van Calpe. Hier kan duiksport beoefend worden, windsurfen, waterskiën, zwemmen en verder algemeen watertoerisme. Bovendien kunt u een van de cursussen volgen die door de zeilscholen gegeven worden.
de bergachtige omgeving biedt ook de mogelijkheid om wat gewaagdere sporten te beoefenen, zoals bergbeklimmen op de Peñon de Ifach en de Toix of grotonderzoek in Oltà.

Bezienswaardigheden

Slenter eens door de oude kern van Calpe met zijn typische visserstraatjes en zijn frescoschilderingen en bezoek het Feestmuseum, het Archeologisch museum of het Kostuummuseum.

Bekijk de leuke pleintjes en ga tenslotte de heuvel op naar de kapel van San Salvador.
Loop ’s avonds naar de haven om de vissersboten te zien binnenlopen. Vanaf het hoger gelegen gedeelte van de beurs kunt u dan een blik werpen op de visafslag.

Wanneer u van watertoerisme houdt, kunt u vanaf de watersportclub (Club Náutico) langs de kust naar de grot Cova dels Coloms varen, alwaar een onderaardse rivier haar zoetwater in zee loodst.

Geniet u van de natuur! Via landwegen bereikt u Casa Nova, Pou Salat, de kapel Cometa en het park Vallesa. U kunt de Peñon de Ifach beklimmen om van een schitterend panorama te genieten en dan beneden een wandelingetje aan zee te maken over de Boulevard Príncipe de Asturias.